Giovanni da Pistoia en Giovanni Balducci

(foto: Henk Woudsma)

(foto: Henk Woudsma)

(foto: Henk Woudsma)
 
Het Chiostro del Carmine Maggiore waarvan de ingang is direct links van de Basilica santuario di Santa Maria del Carmine Maggiore is gebouwd aan de eind van de 16e eeuw in de tijd van de Hertog van Alcala. Op de muren zijn fresco's van Giovanni da Pistoia met scènes uit het leven van de profeten Elia (negen verhalen) en Elisa, sommige vrome legendes, Cyril en scènes van de Karmelieten Orde (zestien afbeeldingen van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers) en de geschiedenis van zijn heiligen. De fresco's vertellen de wonderen van de profeet.

Wie is Da Pistoia? Ik kan hierover niets vinden. Er is nog een brief bewaard die Michelangelo aan een Giovanni da Pistoia schreef met een sonnet en een tekening. Hierin beklaagt hij zich over de houding waarin hij met zijn hoofd achterover moest schilderen in de Sixtijnse Kapel. Michelangelo kon hierdoor maanden lang niet lezen. Is dit dezelfde persoon?

(foto: Henk Woudsma)

(foto: Henk Woudsma)

De fresco's zijn voltooid in 1606 door de Florentijn Giovanni Balducci. Balducci werkte in Napels in 1596, aan de herinrichting van de tribune van de kathedraal. Fragmenten van het plafond in San Giovanni dei Fiorentini schilderde hij in 1600. Verder zijn er panelen (Martirio Di San Pietro Da Verona; Circoncisione di Forli del Sannio; Santa Lucia di De Magistris en San Domenico che dispensa i Rosari) in de Basilica di Santa Maria della Sanità van zijn hand.

Langs de muren van het klooster zijn prachtige bewaard gebleven resten van een sarcofaag uit de eerste helft van de vijftiende eeuw en andere gedenktekens. Verder is er het graf van Francis Rossi, bestaande uit een pseudo-heiligdom van middelmatige grootte, met een nis aan de top. Vervolgens is er het graf van Hendrik de Anna. De sculptuur vertegenwoordigt hem trots en hoogmoedigheid met zwaard en handen gekruist aan de linkerkant van de buik. Het klooster werd gerestaureerd in 1775, in de 19e eeuw en in 1957.

(foto: Henk Woudsma)

(foto: Henk Woudsma)

(foto: Henk Woudsma)

(foto: Henk Woudsma)