Napels... een fascinerende ontdekkingstocht

Donatello, Assumption of the Virgin (detail of the Brancacci tomb), Sant'Angelo a Nilo (1427)

Wie de catalogus "Painting in Naples, from Caravaggio to Giordano" van Royal Academy of Arts London, 1982 doorleest zal tot ontdekking komen dat buiten Rome, Florence, Venetie en Siena de stad Napels bijzondere (met name barokke) kunstwerken herbergt. In het voorjaar 2008 ben ik daar voor het eerst geweest. De voorbereidingen op deze kunstreis, georganiseerd door Annet en Tonnis Poppema in Haren, hebben mij geïnspireerd tot het samenstellen van deze weblog 'Een passie voor Napels'. De stad heeft een ongeloofelijke sfeer en is uniek te noemen. Uniek om zijn verborgen kunstschatten. Een ware ontdekkingstocht. Natuurlijk zijn het Pompei, Herculaneum, het Nationaal Archeologische Museum en de Vesivius die het allemaal nog spectaculairder maken, maar het is met name het Nationaal Museum van Capodimonte en het zijn met name de talloze kerken met hun kunstwerken die een onvergetelijke indruk op je maken.

Waar te beginnen? Laat ik de chronologie handhaven en beginnen met de periode uit de gotiek en de renaissance en beginnen met Basilica van San Domenico Maggiore met schitterende fresco's van P. Cavallini uit 1308-09
. En met de kerk Santa Maria Donnaregina met een tombe van Tino di Camaino uit 1326 voor de koningin Maria van Hongarije. In de schitterende gotische kerk S. Chiara is een grafmonument te zien van Giovanni en Pacio da Firenze uit c. 1345. Imponerend is het grafmonument in de kerk van San Giovanni Carbonara voor Koning Ladislas en Joan II uit 1414-1428 gemaakt door Andrea da Firenze. Verder in de kerk Sant'Angelo a Nilo het grafmonument voor kardinaal Rinaldo Brancaccio van Donatello en Michelozzo uit 1426-28. Opvallend is de hoofdingang (de ark de triomph) van Castel Nuovo uit 1443. Aan dit renaissance bouwwerk hebben ook een aantal Toscaanse kunstenaars aan bijgedragen, onder andere Francesco Laurana. In de San Domenico Maggiore is een tombe van Malizia Carafa uit c. 1470 van Jacopo della Pila. En verder natuurlijk de Sant'Anna dei Lombardi oftewel de kerk van Monteoliveto. In de Piccolomini kapel is een monument gemaakt door de florentijn Antonio Rosselino voor de kardinaal van Portugal. Een ander kunstenaar uit Florence, niet minder dan Luca Della Robbia, heeft het plafond gedecoreerd. In de terranuova kapel is het prachtige beeldhouwwerk 'Annunciation' te bewonderen van Benedetto da Maiano. Dit alles rond 1475-90. Indrukwekkend is in deze kerk het terracotta beeldengroep van Guido Mazzoni, de Lamentation van de dode Christus uit 1492. Nog nooit heeft een kunstenaar dit zo krachtig en vol passie uitgebeeld. In de kathedraal van Napels is verder een altaarstuk te bewonderen van Perugino, de 'Hemelvaart met de Donor Oliviero Carafa' uit 1508-09. Uit de hoge renaissance zijn beeldhouwwerken te zien van Girolamo Santacroce, Giovanni Angelo Montorsoli, Bartolommeo Ammanati, Giovanna da Nola en Pietro Bernini.

Da Nola, Monument of Don Pedro da Toledo, S. Giacomo degli Spagnuoli (na 1544)