Antonio Bamboccio da Piperno

Grafmonument Lodovico Aldomoresco, S
an Lorenzo Maggiore Napels (1421)

Antonio Bambocci (1351-1421) was een Italiaanse schilder en beeldhouwer van de laat-gotische periode, actief in en in de buurt van Napels. Hij werd geboren in Piperino en kwam in Napels met zijn vader Dominic, ook een beeldhouwer. Hij is aanvankelijk opgeleid door Masuccio Segondo. Zijn meesters in de schilderkunst waren Colantino del Fiore en Antonio Solario. Bamboccio is het meest bekend door zijn grafmonumenten die hij heeft uitgevoerd, zoals die van Lodovico Aldomoresco in San Lorenzo Maggiore, uitgevoerd in 1421, met een inscriptie van Bambocci die zich niet alleen zichzelf een beeldhouwer noemt, maar ook een schilder en goudsmid. Aldomoresco was admiraal van het Koninkrijk en adviseur van Koning Ladislas van Durazzo. Het werk is een belangrijke getuige van de laat-gotische beeldhouwkunst in Napels. Het monument wordt ondersteund door kariatiden van kinderen in gewaden van strijders (Aloisius, Galeottus, Perottus, Antonius), en toont een reliëf op beide zijden met koning Ladislaus in processie voor de overledene aan de 'Maagd en Kind' en op de achterkant 'De Maagd heeft de overledene naar de Eeuwige Vader'. De overledene ligt bovenaan met twee honden aan zijn voeten als symbool van trouw.

De belangrijkste portaal van de kathedraal van Napels, in opdracht van kardinaal Enrico Minutolo, is een spectaculair werk ontworpen door Baboccio. Het programma richt zich op twee beelden van de Maagd, een getroonde Madonna met kind in het timpaan en een afbeelding van haar kroning in de oculus hierboven. Dit portaal bezit nog twee 14e eeuwse leeuwen en een Madonna met kind van Tino da Camaino in de lunet. De twee zijportalen zijn ook het werk van Baboccio.

De Cappella Pappacoda (zie foto hieronder) werd gebouwd in 1415 door Artusi Pappacoda. Het interieur, met een rechthoekige plan, werd volledig gerenoveerd in 1772 met behoud van de grafmonumenten uit de 15e en 16e eeuw en de grote altaar van de 18e eeuw, en een aantal sporen van de frescodecoratie van de late gotiek. De prachtige marmeren portaal, vol beeldhouwwerken en decoratieve elementen, wordt ook toegeschreven aan Baboccio. Vooral de figuur van Sint-Michiel op de hoogste piek in het midden is prachtig.

Cappella Pappacoda (foto Henk Woudsma)