San Pietro Maiella

Mattia Preti, fresco's in het schip van San Pietro Maiella
met o.a. ''San Pietro Celestino vestito da eremita prende possesso della sede pontificia
preceduto da Carlo II d'Angio con la croce'' (cirkel beneden)
 
Mijn eerste kennismaking met Napels was in april 2008. De eerste kerk die ik bezocht in Napels was de San Pietro Maiella gelegen links aan het einde van via Tribunali vanuit Cappella Pontano richting Piazza Bellini. De kerk is door zijn stichter Pipino del Murrone gewijd aan Pietro Angeleri, een kluizenaar die leefde op de Maiella en die in 1294 Paus Coelestinus V zou worden. De van origine gotische kerk dateert van ca. 1313-14 en is in de loop van de eeuwen talloze malen gewijzigd. Tijdens de restauratie tussen 1888 en 1927 werden in twee kapellen 14e eeuwse fresco's ontdekt. De Madonna del Soccorso (zie afbeelding) in het linker transept, toegeschreven aan een anonieme Quattrocento schilder en in fresco's in de Cappella Leonessa, toegeschreven aan de Maestro della Cappella Leonassa.  In Cappella Pipino en in Cappella della Maddalena zijn nog fragmenten van fresco's te zien van Maestro di Giovanni Barrile (zie: invloeden van Cavallini en Giotto). Doordat de barokke decoratie werd verwijderd, kwamen schitterende vergulde houten plafonds aan het licht met schilderingen in het schip (zie afbeelding) en het transept (o.a. ''La decollazione di Santa Caterina'' en ''Santa Caterina difende la sua fede'') van Matta Preti uit 1656-1661. Duidelijk is te zien dat Preti naast Lanfranco, Caravaggio en De Ribera beïnvloed is door de Venetiaanse schilderkunst van Veronese.

In de kerk zijn ook schitterende beelden van Lorenzo Vaccaro (''Sepolcro di Domenico Petra'' en Sepolcro di Valentino Petra'') en Giovanni da Nola (''San Sebastiano''). In verschillende kapellen zijn prachtige werken te zien van Francesco de Mura, Giacomo del Po, Girolamo Cenatiempo en Massimo Stanzione. De marmermozaïek van de altaar is vervaardigd door Cosimo Fanzago. In de Cappella del SS. Crocifisso is een prachtige vloer met dieren, platen en decoratieve versieringen van Napolitaans keramiek uit de tweede helft van de 15e eeuw.

Sinds 1829 zit in het klooster naast de kerk een van de belangrijkste conservatoria van Italië. Zie verder voor de ligging van de kerk op wandelroute A.
Madonna del Soccorso, San Pietro Maiella 14e eeuws