Museo d'Arte Contemporanea Donna Regina


Ook de moderne kunst leeft in Napels, wat te zien is aan de musea M.A.D.RE en Pan, de collecties van Capodimonte, de Metro dell’Arte en de talrijke galerieën die ’s avonds evenementen organiseren. In 2005 werd in Napels het Palazzo delle Arti Napoli (PAN) geopend en een paar maanden later het Museo d'Arte Contemporanea Donna Regina. Het M.A.D.RE is geopend in juni 2005 in het Palazzo Donnaregina. Architect Alvaro Siza transformeerde het oude Palazzo tot deze prachtige en functionele ruimte, die model staat voor het nieuwe Napels. Het hoofd van het museum is de kunsthistoricus Eduardo Cicelyn. De nadruk ligt op trans-avant-gardistische kunststromingen, Arte Povera en de conceptuele kunst en kunst sinds de jaren 1950. Het museum ligt in het centrum van Napels, ongeveer honderd meter van het Archeologisch Museum.

Het eerste deel van de collectie van het museum bevat werken van 12 kunstenaars: Domenico Bianchi, Francesco Clemente, Luciano Fabro, Rebecca Horn, Anish Kapoor, Jeff Koons, Jannis Kounellis, Mimmo Paladino, Giulio Paolini, Richard Serra, Sol LeWitt en Richard Long, die elk in een aparte kamer worden gepresenteerd. Francesco Clemente bijvoorbeeld pikt thema's van zijn geboortestad van Napels. Het tweede deel bevat kunst die zijn ontstaan sinds 1950. Onder hen zijn werken van Joseph Beuys, Damien Hirst, Roy Lichtenstein, Gerhard Richter en Andy Warhol (bron: Wikipedia).

De website is uitermate mooi ontworpen, heel informatief met een prachtige 'virtual tour'. Op mijn weblog zal ik u de komende tijd op de hoogte houden over de exposities en ik zal nader ingaan op de vaste collectie van het museum.